20 maart 2009

Ons volgende atelier ...

Innerlijke rust : licht verteerbaar dankzij kruiden en voeding

Een gezonde spijsvertering is dé basis van een goede gezondheid. Wat zijn de basisregels om je spijsvertering in topconditie te houden en wat kan je zelf doen bij ongemakken zoals obstipatie, winderigheid, indigestie en diarree? Hoe kunnen voeding en kruiden hierin een rol spelen? Kunnen de juiste voedselcombinaties helpen? Tijdens ons atelier geven we je alle uitleg, veel recepten en praktische tips, plus onze gekende lekkere proevertjes en documentatie om thuis zelf aan de slag te kunnen!

Van harte welkom op één van de sessies
- woensdag 22 april : 9u30 tot 11u30
- donderdag 23 april : 20u00 tot 22u00
- dinsdag 28 april : 20u00 tot 22u00

Locatie: bij Amy thuis te Kessel-Lo (wegbeschrijving op aanvraag)
Aantal deelnemers: min. 5; max. 10
Deelname in de kosten: 12 euro

Om in te schrijven of meer informatie, stuur een mail naar: amycrawshawbel "at" yahoo.com

Een Pleidooi voor Echt Eten

Eindelijk! Het laatste boek van Michael Pollan, In Defense of Food, is vertaald in het nederlands, onder de titel: Een Pleidooi voor Echt Eten. Dit is een boek dat ik heel warm kan aanbevelen aan iedereen. Hier legt Pollan zijn voedselmanifest uit:

"Eet echt voedsel, niet teveel, en vooral planten",
een aanpak gebaseerd op het idee dat we terug moeten naar een tijdperk waar we minder stressen over onze eten en veel meer genieten, waar we teruggrijpen naar voedsel dat ons grootmoeder zou herkend hebben, in plaats van allerlei voedsel "producten" te consumeren zonder na te denken en waar we aandacht hebben voor de oorsprong van onze voeding en kiezen voor echt, ecologische verantwoord en niet geraffineerde voeding.

Pollan is geen extremist, maar iemand die ons de weg toont naar een plezierig, gezond en verantwoorde manier van eten dat ons leven verrijkt op alle gebied.

Uitgegeven door De Arbeiderspers, in Leuven is het boek te vinden in De Johannesboekhandel.

14 maart 2009

Een boontje voor spaghetti

Vrijdagavond, spaghetti-avond !
Ditmaal is de saus bereid met adukibonen en dit is een meevaller. Ik geef geen hoeveelheden weer, hierin kan je variëren. Je kan ook groenten weglaten en andere toevoegen, zo is de saus telkens verrassend anders.

Benodigdheden
ajuin, knoflook, selder, courgette, paprika, wortel, een stukje curcumawortel, adukibonen, een stukje kombu (zeewier), tomatensap, olijfolie, spaghettikruiden, bonenkruid, paprikapoeder, cayennepeper, provencaalse kruiden, groentenbouillon, spaghetti en gemalen kaas

Bereidingswijze
De bonen laten weken. De bonen koken met de kombu. Ondertussen de groenten fijnsnipperen en in olie aanfruiten. De tomaten en kruiden toevoegen. Op 't einde de gare bonen bij de saus voegen evenals de in stukjes gesneden kombu.
Tenslotte de spaghetti koken en opdienen met wat gemalen kaas.
Smullen maar ...

Adzukiboontjes worden ook nog zaukibonen genoemd. Ze hebben een lange weektijd nodig van 8 à 12 uur, en hun kooktijd ligt tussen 1 à 2 uur. Het eten van adukibonen zou een positieve invloed hebben op de nieren. In de macrobiotiek worden adukibonen aangeraden om opgestapelde toxines te helpen verwijderen. Ze bevatten een overvloed aan mineralen en zijn arm aan vetstoffen. Info : "donderdag veggiedag" .