30 september 2008

1 oktober: Wereldvegetarismedag

Persbericht van EVA Vlaams-Brabant:
IJsberen en pinguïns samen voor vleesmindering

Op Wereldvegetarismedag (1/10) komen de Noordpoolse ijsberen en Zuidpoolse pinguïns voor de eerste keer ooit samen, en wel in Leuven. Om 13 uur houden ze op het Ladeuzeplein een klimaatmeeting met de schepen van Duurzame Ontwikkeling, Mohamed Ridouani. Ze hebben het over een belangrijke maar minder bekende oorzaak van het smeltend poolijs: onze dagelijkse portie vlees.

Door de opwarming van de aarde gaat het poolijs sneller smelten. De massale vleesconsumptie is wereldwijd verantwoordelijk voor zo’n 18 procent van de klimaatopwarming. Dat is onder meer te wijten aan de uitstoot van methaan en lachgas en aan de ontbossing voor veeteelt en veevoeder.

De ijsberen en de pinguïns raken daardoor stilaan hun habitat kwijt. Met steun van EVA vzw, de Vlaamse vegetarische organisatie willen ze op Wereldvegetarismedag de nadelige gevolgen van vleesconsumptie voor hun habitat op de politieke agenda zetten. Daarom hebben ze ook de schepen van Duurzame Ontwikkeling uitgenodigd op hun klimaatmeeting. Ze willen hem proberen te overtuigen om mee te doen met Donderdag Veggiedag. Hopelijk zal de rest van de bevolking zijn voorbeeld dan snel volgen en minstens één dag per week vegetarisch eten. Het spreekt vanzelf dat de dieren ook het eten van vis afraden, want dat is nu eenmaal hun voedsel.

Studentenrestaurant de Alma doet alvast mee en zal op Wereldvegetarismedag verschillende vegetarische gerechten aanbieden, waaronder een nieuwe vegetarische schotel.

Wilt u de klimaatmeeting graag bijwonen? De ijsberen en pinguïns zullen u verwachten om 13u op het Ladeuzeplein.

Contact: eva.vlaams-brabant@vegetarisme.be

In Vlaanderen geeft EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief) je gratis alles wat je wil weten over gezond en lekker veggie eten. Geïnteresseerden vinden straffe recepten en uitgekiende informatie op www.vegetarisme.be of op www.donderdagveggiedag.be

Geen opmerkingen: