05 augustus 2008

Bosbessen Taart



Gisteren had ik bezoek van een vriendin uit het verre Slovenië. Nog verse bosbessen in huis dus heb ik dit recept terug opgevist. Ik was vergeten hoe simpel het was om deze taart te maken!

1 rol bladerdeeg (ik gebruik de Bio versie van Delhaize)
500 g. verse of diepvries (maar niet ontdooid) bosbessen
100 g. ruwe rietsuiker
2 el bloem
1 el maïzena
2 el citroensap

Oven op 200° voorverwarmen. Rol het bladerdeeg uit in een taartvorm, de randjes mooi plooien en de bodem met een vork prikken.

Bosbessen voorzichtig mengen met suiker, bloem, maïzena en citroensap en dan in de taartvorm uitspreiden. Ongeveer 30 minuten bakken, tot de randjes van het deeg mooi bruin zijn. Smakelijk!

02 augustus 2008

Bosbessen!



Gisteren met de kinderen en twee vriendinnen naar Koersel geweest op onze jaarlijkse uitstap naar Blueberry Fields, een prachtige boerderij waar je in juli en augustus zelf bosbessen kan plukken. We hebben de struiken nog nooit zo mooi en de bessen nog nooit zo groot gevonden! We hebben moeiteloos, allemaal samen, rond de 20 kilo geplukt! Achteraf hebben we genoten van ambachtelijke bosbessenlimonade, ijsjes met bosbessensaus, en bosbessenvlaai -mmm, lekker! Een echte aanrader voor een zomeruitstap - en het beste moment om te plukken is nu, begin augustus.

Wat te doen met al die bosbessen? De blauwe bosbes is een dankbaar fruit in de keuken. De bessen zijn het allerlekkerst wanneer je ze in de zomer direct van de plant eet. Ze blijven ook gemakkelijk tien dagen goed in de frigo in goed afgesloten dozen. Ze kunnen verder vers in fruitsla en met yoghurt gesmaakt worden, als in gebak en confituur gebruikt worden. Vanwege de zeer kleine pitjes en het hoge pectine gehalte is bosbessenconfituur gemakkelijk te bereiden. Bosbessen kunnen gebruikt worden in recepten ter vervanging van bramen of frambozen.

De bosbes vruchten vriezen zich gemakkelijk in. Leg ze eerst in één laag op een plaat, laat ze invriezen en doe ze daarna in doosjes of diepvrieszakjes. Voor gebruik in recepten ter vervanging van verse bessen kan men ze het best niet laten ontdooien.


Een van onze favoriete recepten:

Bosbessen-Notencake
Een gezondere versie van de traditionele tractatie...

200 g voltarwebloem
200 g bloem
150 g suiker
1½ theelepel bakpoeder
½ theelepel bakzout (maagzout; Bicar van Solvay)
¼ theelepel zout
40 g margarine, gesmolten
1 eetlepel sinaasappelschil
50 ml sinaasappelsap
200 ml kokend water
150 g verse (of niet ontdooide diepvries) bosbessen
100 g pecaan of walnoten, grof gehakt

Oven voorverwarmen op 180° C. In een grote kom, voltarwebloem, bloem, suiker, bakpoeder, bakzout en zout mengen. Margarine toevoegen en goed mengen. Kombineer de sinaasappelschil, sinaasappelsap en kokend water in een kleine kom, en bij het bloem mengsel voegen, goed maar niet overdadig mengen. De noten en bosbessen erbijdoen en voorzichtig doorspatelen. Mengsel in een ingevette cakevorm gieten en 50 à 60 minuten bakken totdat het gaar is (testen met een breinaald in het midden).