11 april 2013

Kool gevuld met linzen en rijst

Ik heb - hopelijk voor de laatste 'koude' dagen - nog een stevig gerecht klaargemaakt. Het is een recept uit het kookboek van Mark Bitmann 'De dikke vegetariër'. Naar gewoonte pas ik het recept een beetje aan ... Het vraagt iets meer tijd om de kool te vullen, maar het is beslist de moeite waard. De tafelgenoten waren enthousiast en ik meer dan tevreden.
Benodigdheden
1 savooikool, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 80g basmatirijst, 110g linzen, 4 dl groentebouillon, geutje sojasaus, bonenkruid,  peper en zout, beetje olijfolie, optioneel; 2 eetlepels dulce(zeewier), gemalen kaas
Werkwijze
De ajuin en knoflook snipperen en aanfruiten in de olijfolie. De gespoelde linzen en dulcevlokken toevoegen, evenals de groentebouillon, sojasaus en bonenkruid. Aan de kook brengen en daarna gedurende 25- 30 minuten op een zacht vuurtje garen. De rijst voeg je erbij naargelang de kooktijd. Indien ook 25-30 minuten dan doe je het samen met de linzen ofwel iets later. Ondertussen de mooiste grote koolbladeren in zijn geheel van de savooikool trekken en in een grote kookpan brengen met een bodempje water. Gedurende een 10-tal minuten laten garen, - half gaar is OK -  daarna afgieten en lichtjes laten afkoelen. De rijst-linzenmengeling op smaak brengen. Een 2-tal soeplepels in 't midden van elk blad scheppen, de bovenrand en onderrand dichtvouwen, hetzelfde met de zijkanten. Met de vouwkant in een vuurvaste schotel brengen. Een beetje gemalen kaas overstrooien. Gedurende een 15- tal minuten op 175°C verder laten garen van de koolbladeren.
Lekker met een tomatensaus en rauwkost.
Smakelijk !

Geen opmerkingen: