16 oktober 2010

Oosterde venkelsoep, Rode bietjes met geroosterde zaadjes, Linzen met hiziki, Aziatisch mosterblad, Spaanse quinoa

Van een verre buur heel wat groenten gekregen - bedankt ! Dit heeft mij geïnspireerd om een feestmaaltijd te bereiden. Gewoon genieten van vele verse en lekkere gerechtjes ...
Oosterse Venkelsoep
4 sjalotten, 2 teentjes knoflook, 10g verse gember, 2 groene pepers, 2 venkelknollen, beetje sesamolie, 4 eetlepels sojasaus, 1 theelepel kardemonpoeder, 1 l water, 2 dl kokosroom
Al de groenten in julienne snijden, kardamonpoeder toevoegen en aanfruiten in sesamolie. Doe de sojasaus en 1 liter water erbij en laat het een 15-tal minuten garen. Op't einde een beetje van het groen van de venkel fijnsnipperen en even laten meekoken. Tot slot de soep afwerken met de kokosroom en goed warm opdienen. Als de soep te dik is, aanlengen met water en eventueel bijkruiden.

Rode bietjes met geroosterde zaden
3 rode bietjes, notenolie, frambozenazijn, sesamzaadjes, pompoenpitten
De rode bietjes schillen en in een bodempje water garen. Ondertussen de seamzaadjes roosteren - in een droge pan - onder voortdurend roeren, hetzelfde voor de pompoenpitten. De bietjes in een kom gieten en er notenolie en frambozenazijn onder mengen. Laten koelen in de koelkast. Net voor het opdienen de geroosterde zaden er onder mengen.

Linzen met hiziki
1tas blonde linzen, 2 tassen water, 1 kleine hand hiziki (zeewier), 1 lepel sojasaus, zeezout, azar-atar (kruidenmengeling op basis van tijm)
De linzen gedurende een 20-tal minuten koken met al de ingrediënten.

Aziatisch mosterdblad
Dit is erg pikant !
Ik heb ze gewassen, in de lengte in 2 gesneden. Geblanceerd in wat water en opgerold gepresenteerd op het bord.

Spaanse quinoa
Het recept kan je vinden op http://www.donderdagveggiedag.be/ - bij recepten / hoofdgerechten
De quinoa in een vierkant blokje op het bord brengen en er een Oost Indische kers opsteken, dit oogt bijzonder mooi. De helft van de ingrediënten - beschreven bij donderdag veggiedag - is ruim voldoende voor 5 personen.

Het bord kan je verder afwerken met enkele blaadjes grof gesneden salade. Nog een glaasje rode wijn erbij ! Ik zou zeggen : verwen jezelf en je familie !

1 opmerking:

Amy zei

Knap! Heel mooi gepresenteerd! Ik ben ook accord dat het quinoa recept zeker gehalveerd kan worden. Goed idee om de mosterdblad te blancheren ook!